Vraag:
Was Alfred Hitchcock een feministe?
stevvve
2012-07-08 01:14:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Veel films van Alfred Hitchcock bevatten een sterke vrouwelijke hoofdrol. Van Grace Kelly's Lisa in Rear Window tot Ingrid Bergmans Alicia Huberman in Notorious , deze actrices waren karakteristiek assertief, intelligent en lieten zich zelden door mannen sublimeren.

De term feminist is misschien dubbelzinnig, dus ik zal een feministe voor deze situatie definiëren als: een persoon die vindt dat vrouwen dezelfde voordelen moeten genieten als mannen door gelijkheid in de politiek op sociaal en economisch gebied.

Denk aan Alma Hitchcock, zijn vrouw. Ze stond aan zijn zijde voor veel van zijn films en werd beschouwd als een aanwinst in de montagekamer. Volgens de Hitchcock Wiki, merkte Alma "... op dat Janet Leigh per ongeluk slikte na de fatale ontmoeting van haar personage met de" moeder "van Norman Bates in" Psycho "(1960), waardoor een wijziging van het negatieve nodig was."

Of zelfs Edith Head, Hitchcocks favoriete kostuumontwerper, die acht Academy Awards won - meer dan welke andere vrouw dan ook .

Door dergelijke personages (of actrices) in zijn films op te nemen en zich te omringen met slimme en succesvolle vrouwen, gaf Alfred Hitchcock (bewust of onbewust) uitdrukking aan een persoonlijk verlangen naar gelijke behandeling voor vrouwen?

Een antwoord:
MJ6
2012-07-08 08:04:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je stelt een ingewikkelde vraag! Er zijn argumenten voor Hitchcock als feministe, maar het grootste deel van de literatuur die ik heb gezien, is meer geneigd hem te bestempelen als een vrouwenhater (om nog maar te zwijgen van fetisjist, sadist en voyeur). De ijzige blondines die zijn handelsmerk waren, waren misschien wel sterke personages op film, maar in het leven waren ze sterk onder zijn controle. Hij kleedde Vera Miles niet alleen voor zijn film The Wrong Man , maar ook voor algemeen gebruik. Joan Fontaine noemde hem een ​​Svengali vanwege de manier waarop hij haar bestuurde tijdens het maken van Rebecca . Tippi Hedren werd uit een televisiecommercial gekozen, niet vanwege haar acteervermogen, maar vanwege haar uiterlijk. Ze mocht brutaal worden aangevallen door vogels bij het filmen van de film The Birds . Tijdens het filmen van Marnie , in plaats van haar richting te geven, poseerde Hitchcock haar, regelde zelfs haar uitdrukking met zijn vingers en vervolgens rolfilm. Toen ze zijn avances en zijn behoefte aan controle afwees, dreigde hij haar carrière te ruïneren en dat deed hij - en hield haar voor een klein bedrag onder contract voor een aantal jaren, waarna geen enkele andere studio haar zou raken. ( Interview met Hedren)

Het probleem met het labelen van Hitchcock is de incongruentie tussen het product van zijn werk en de methoden die worden gebruikt om ze te bereiken. In The Women Who Knew Too Much: Hitchcock and Feminist Theory stelt auteur Tania Modleski dat Hitchcock onverschillig stond tegenover feminisme en dat dat de reden is dat er zo veel discussie over is .

Persoonlijke mening? Hij herkende de kracht van vrouwen, maar in plaats van hun kracht te waarderen, gebruikte hij zijn films en zijn films als een manier om hen obsessief onder controle te houden. De kunstgeschiedenis zit vol met mensen wier kunst en motief ongelijk lijken. Genie in kunst komt niet altijd uit een ereplaats. Om Hitchcock, of welke artiest dan ook, te beoordelen, moet je naar zowel werk als leven kijken.

+1 voor veel dingen in dit antwoord, maar in grote lijnen: bewijs voor: vrouwenhaat; Modleski's boek; een verfrissend goed geformuleerd antwoord. Ik wou dat ik meer kon geven dan alleen +1!
+1 ook voor de vele goede punten hier. Ik herinner me uit een lang geleden gelezen biografie dat Hitch een controlerende moeder en een onverschillige vader had. Ik heb dus begrepen dat zijn model van de perfecte vrouw er een was die sterk en assertief was. Gecombineerd met zijn eigen controlerende, perfectionistische persoonlijkheid, resulteert dit in zijn vrouwelijke karakters. Maar tegelijkertijd denk ik dat Hitch het leuk vond om moeder te zijn en afhankelijk te zijn van de vrouwen in zijn leven, vandaar zijn toegewijde relatie met Alma (ik kon nooit geloven dat hij eigenlijk een seksuele relatie wilde met zijn leidende dames, ondanks de geruchten).


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...