Vraag:
Was de atoombom op Nagasaki zichtbaar vanuit Shanghai, zoals in de film "Empire of the Sun"?
user36872
2016-06-19 02:06:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tegen het einde van de film Empire of the Sun (Spielberg 1987) bevindt de hoofdpersoon zich in (of nabij) Shanghai. Hij ziet dan de atoombom op Nagasaki. Het heldere licht lijkt de pika -flits te zijn, gevolgd door wat een schokgolf lijkt te zijn:

Historisch gezien was de atoombom op Is Nagasaki echt zichtbaar vanuit Shanghai?

Dit is [gevraagd en beantwoord] (http://history.stackexchange.com/questions/21088/how-far-away-could-one-be-and-still-see-the-atom-bomb-explosions) op de geschiedenis site. De algemene theorie is dat het niet waarschijnlijk is, maar niet noodzakelijkerwijs onmogelijk.
Drie antwoorden:
Wad Cheber stands with Monica
2016-06-19 08:13:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zou de eigenlijke vuurbal zichtbaar zijn vanuit Shanghai?

Absoluut niet. De bom die op Nagasaki was gevallen, ontplofte op een hoogte van ongeveer 500 voet. Nagasaki ligt ongeveer 805 mijl van Shanghai en slechts ongeveer een graad noorderbreedte verder naar het noorden. Ervan uitgaande dat het personage zich in de buurt van zeeniveau bevond, had hij de explosie op geen enkele manier kunnen zien.

Een punt 1500 voet boven het aardoppervlak is alleen zichtbaar vanaf afstanden tot 76,5 mijl afstand. Dat is minder dan 10% van de afstand tussen Shanghai en Nagasaki.

Waarom? Omdat de aarde niet plat is. Het is een afgeplatte sferoïde. Hier is een ruw model om het probleem aan te tonen. Het is niet op schaal en de aarde wordt weergegeven als een bol in plaats van als een afgeplatte sferoïde, maar het algemene idee is hetzelfde:

enter image description here

Zou licht dat weerkaatst wordt door bijvoorbeeld wolken in de stratosfeer, zichtbaar zijn vanuit Shanghai?

Nee. Ervan uitgaande dat we het hebben over een wolk op ongeveer 10.000 meter boven het aardoppervlak, zou deze alleen zichtbaar zijn vanaf een afstand van maximaal 222,7 mijl afstand.


Zou de paddestoelwolk zichtbaar zijn vanuit Shanghai?

Nee. De Nagasaki-paddenstoelwolk werd geschat op 14.000 voet hoog. Dit betekent dat het onmogelijk zou zijn om te zien vanaf een afstand van meer dan 260,1 mijl.


Zou de explosiegolf Shanghai bereiken?

Nee, niet in elke kracht die een mens zou kunnen ontdekken. Op een afstand van minder dan 4,5 mijl van het hypocentrum (AKA, Ground Zero) is de explosiegolf al gedaald tot een druk van minder dan 1 psi. De atmosferische omgevingsdruk op zeeniveau is gewoonlijk ongeveer 14,7 psi, dus iemand op 800 kilometer van het hypocentrum zou geen enkel bewijs van de explosiegolf voelen of zien.


Zou enig bewijs van de explosie zichtbaar zijn vanuit Shanghai?

Misschien - je zou een natuurkundige moeten vragen om dit definitief te beantwoorden - maar ik betwijfel het.

Refractie kan enig bewijs van het bombardement zichtbaar maken op grotere afstanden dan de bovenstaande berekeningen suggereren, maar dit is om een ​​aantal redenen onwaarschijnlijk:

  1. De bom is gevallen een vallei, en het hypocentrum is omgeven door bergen van wel 1400 voet hoog (bijna zo hoog als de explosie zelf). Dit maakt refractie minder waarschijnlijk.

  2. De bom is niet gevallen waar hij had moeten zijn, omdat het leger had besloten beide bommen visueel te laten vallen, wat betekende dat ze laat het vallen in een gebied met heldere lucht. Een groot deel van Nagasaki - inclusief het beoogde doelwit - was die dag bedekt met wolken. Deze bewolking zou licht verspreiden en de kans op breking verminderen.

Dus R.J, na al dit detail zeg je, vraag het aan een natuurkundige! Hoe zit het met die gedetailleerde uitleg, je weet zeker een aantal dingen. :)
@IshanTaneja - Ik vroeg het aan een wiskundige. :)
Luca
2018-08-27 19:58:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou ook nog een fysiek effect willen overwegen, lichtverstrooiing vanuit de atmosfeer (heel anders dan breking). Het is het fenomeen dat ook de schemering verklaart, het diffuse licht dat zelfs zichtbaar is als de zon ongeveer 18 ° onder de horizon staat (nou ja, dat is zo ongeveer de limiet). De lichtflits van de explosie in Nagasaki was zeker veel helderder dan de zon, hoewel erg kort. Misschien niet precies zoals afgebeeld in de film (laten we aardig zijn en een poëtische licentie verlenen aan Hollywood ...), maar heel weinig fotonen zijn er misschien in geslaagd zich een weg te banen door de atmosfeer boven het stuk Oost-Chinese Zee dat de twee steden.

D Rosenberg
2019-11-27 08:51:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb net deze film gekeken. Als de vraag is of de explosie zichtbaar zou zijn vanuit Shanghai, nee, maar het zichtbare licht van de explosie zou veel verder kunnen reizen. Om eerlijk te zijn voor de film, toont de scène ook de atoomontploffing ver weg aan de horizon vanuit een perspectief op zeer grote hoogte (niet vanuit het perspectief van een persoon op de grond in Shanghai).

Er zijn ook historische verslagen over lichtverstrooiing: waar de eerste atoomontploffing, Trinity (in New Mexico), het licht had dat meer dan 450 kilometer verderop in Amarillo, Texas, te zien was. Of er voldoende detecteerbaar licht en breking door de lucht naar Shanghai zou verstrooien: dat zou creatief verlof kunnen zijn. Het is duidelijk een plot-apparaat waarvan Jim denkt dat de ziel van mevrouw Victor is getranscendeerd, en een einde maakt aan zijn conflict over zijn eigen overleving versus het welzijn van anderen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...