Vraag:
Wat betekent "12 en 6 in een gewone verpakking"?
Tom
2018-10-09 04:01:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

( Monty Python's Flying Circus is zojuist toegevoegd aan Netflix.)

Volgens Netflix heeft S1E11 ('The Royal Philharmonic Orchestra Goes to the Bathroom') een segment met de naam "The World of History: Social Legislation in the 18th Century", dat bezadigd historisch gemompel overlapt met wat pikante vrouwelijke naaktheid. De kern van het bit draait om een ​​reeks hansworsten, alle professoren genaamd "Gumby", die belachelijke uitspraken doen.

Na uitspraken van een aantal van deze idioten, keren ze terug naar Carol Cleveland in lingerie, met een mechanische klopper, en zeggend (in Cleese's stem):

"Eén onderwerp, vier verschillende weergaven. 12 en 6 in een gewone verpakking."

Wat doet dat bedoel je? Ik ben niet bekend met "12 en 6", wat een soort eufemisme of synecdoche lijkt.

Een antwoord:
Dave
2018-10-09 05:17:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De "12 en 6" verwijzen naar de pre-decimale valuta die in het VK wordt gebruikt. Vóór februari 1971 bestond het Britse pond uit 12 penningen (pence) per shilling en 20 shilling per pond. Na decimalisatie waren er 100 pence (pence) voor één pond en werd de shilling afgeschaft, vervangen door een munt die gelijk was aan 5 pence. Sommige mensen noemden de nieuwe munt nog steeds een shilling, waardoor ze 20 shilling bij een pond "hielden".

12 en 6 betekent 12 shilling en zes pence. Het is de prijs van het item dat wordt aangeboden. Het wordt aangeboden in een gewone verpakking omdat het ietwat pittig is, en zo werden materialen van die aard altijd verkocht / geleverd - zonder markeringen om mogelijk gênante inhoud te identificeren.

We 'hielden' 20 shilling niet op een pond, ze werden volledig afgeschaft - hoe mensen boven de 50 ze ook bleven noemen;)
Je hebt natuurlijk gelijk, ik ben pas 40, maar ik ben opgegroeid met de mededeling dat een shilling een stuk van vijf pence was, dus daar komt mijn "20 = £ 1" -correlatie vandaan ...
Ja, ze waren gelijkwaardig, maar de shilling ging helemaal weg - behalve dat mensen jarenlang in hun hoofd vertaalde ... wat leidde tot veel grappen in de trant van "25p?!? Dat is bijna 6 pond in oud geld!"


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 4.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...