Vraag:
Hoe realistisch is de hersenspoeling die wordt getoond tijdens seizoen 3 en 4?
magnattic
2014-05-22 22:56:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In seizoen 3 van Game of Thrones heeft karma het echt in petto voor een van de hoofdpersonages, die na het verraden van zijn vriend in een zeer ongelukkige positie terechtkomt:

enter image description here

Na te zijn verraden door zijn eigen troepen in Winterfell, belandt Theon Greyjoy in de handen van de sadistische Ramsay Snow, die hem na langdurige martelingen, verminking en misleiding verandert in "Reek", zijn trouwe slaaf.

Theons hersenspoeling reikt zo ver dat hij Ramsay niet vermoordt als hij de kans heeft en zelfs niet bereid is om zijn zus hem te laten redden.

Hij wijst zijn vroegere identiteit volledig af en wordt uiteindelijk door Ramsay zelfs gevraagd om doe alsof je Theon bent om hem te helpen zijn eigen gezin neer te halen.

Ik weet dat dit slechts fictie is, maar tijdens het kijken vond ik het soms moeilijk om mijn ongeloof vol te houden.

Is deze mate van hersenspoeling in werkelijkheid zelfs maar in de verte mogelijk? Is het mogelijk om iemands karakter volledig te veranderen en hem dingen te laten doen die volledig tegen zijn eigen overtuigingen ingaan, zoals het verraden van de eigen familie? Is de ontwikkeling van Theon volledig fictief of iets dat in de echte wereld zou kunnen gebeuren?

Op mening gebaseerd ...? Hoe?
Je moet naar je vaderland kijken! Hetzelfde idee, alleen een andere szenario en gemakkelijker te geloven.
Meest geschikt voor Cognitive Science.SE
Ik begrijp je punt. Ik ben echter meer geïnteresseerd in antwoorden, rekening houdend met de plot van de show (zoals TylerShads het redelijk goed deed), dus ik denk dat het hier goed past. Ik kan redelijkerwijs niet verwachten dat de jongens bij Cognitive Science antwoord geven op basis van GoT. Ik ben me ervan bewust dat ik daar waarschijnlijk diepere informatie zou krijgen over het psychologische onderwerp zelf, maar dat is een afweging die ik bereid ben te accepteren.
Een antwoord:
Tablemaker
2014-05-22 23:51:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In zekere zin is het als een meer pervers Stockholm-syndroom waarbij het slachtoffer verliefd wordt op de ontvoerder.

Stockholm-syndroom, of capture-bonding, is een psychologisch fenomeen waarbij gijzelaars empathie en sympathie uiten en positieve gevoelens hebben jegens hun ontvoerders, soms zelfs zo ver dat ze zich verdedigen en zich met hen identificeren. Deze gevoelens worden over het algemeen als irrationeel beschouwd in het licht van het gevaar of risico dat de slachtoffers doorstaan, die in wezen een gebrek aan misbruik door hun ontvoerders aanzien voor een daad van vriendelijkheid.


Theons geval is waarschijnlijk een van de meest tragische in de serie als je er naar kijkt.

  • Als jongen uit zijn vaderland gehaald om in wezen een gijzelaar te zijn, zodat de Greyjoy's rebelleer niet meer
  • Teruggestuurd naar zijn ‘thuisland’ om zijn bloedfamilie te rekruteren voor de zaak van de Stark, om vervolgens volledig te worden afgewezen door zijn eigen vader.
  • Poging om te geven een echte naam voor zichzelf door Winterfell te ontslaan maar dit niet te doen met enige vorm van feitelijke autoriteit / echte strijd en zijn toevlucht neemt tot het doden van 2 onschuldige boerenjongens om zich voor te doen als Brandon & Rickon.
  • Wordt verraden door zijn eigen mannen en aan de handen van Ramsay gegeven om met hem te doen wat hij wil.

Op dit punt in het verhaal probeert Theon een klein beetje trots en d onwetendheid en pogingen om Ramsay's marteling te overleven. Maar vanwege zijn bereidheid om dingen halfslachtig te doen of omdat hij gewoon niet zo sterk is als hij denkt dat hij is, kiest hij ervoor om door Ramsay te worden onderworpen in plaats van nog langer te worden vermoord of gemarteld.

Wat het realisme betreft, hoewel ik geen psycholoog ben, denk ik dat dit soort conditionering volledig binnen het bereik van de mogelijkheden ligt. Vanuit het perspectief van Theon, sinds hij de "Reek" -persoonlijkheid heeft aangenomen, is zijn leven in feite in kwaliteit toegenomen, in een sadistische relativiteitstheorie. Niet langer gemarteld, zolang hij maar gehoorzaamt, enz.

Hoewel ik vind dat de afbeelding van zijn weigering om met Yara mee te gaan een beetje veel was, heb ik het gevoel dat als Yara hem liet zien dat Ramsay dood / vermoord Ramsay was, het misschien een grotere impact had gehad op Theon die met haar terugging naar Pyke. Maar omdat hij niet wist of Ramsay leefde of dood was (later werd duidelijk als levend bevestigd), bleef hij bij de "veilige" route om zijn eigen vrijheid te ontkennen.

Ik zou aan dit uitstekende antwoord willen toevoegen (hoewel je dat ook al hebt aangeraakt) dat * Theon * me in de eerste plaats nooit een te sterke wil leek te hebben (als onderdeel en vanwege zijn enigszins tragische rol) en was dus nogal kwetsbaar voor dergelijke hersenspoeling, denk ik.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...