Vraag:
Waarom vaart U96 door de zee bij Gibraltar?
Mnementh
2011-12-09 18:57:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Das Boot probeert de bemanning bij Gibraltar door de zee te duiken, hoewel ze weten dat dat erg riskant is.

Waarom doen ze dat?

Wat proberen ze te bereiken in de Middellandse Zee?

Volgens [Wikipedia] (http://en.wikipedia.org/wiki/Das_Boot) is het slechts een bevel van het hoofd van het onderzeebootcommando om naar La Spezia in Italië te gaan (waardoor het oversteken van Gibraltar noodzakelijk is, zijn in de atlantische oceaan). Maar waarom ze daar naartoe moeten, weet ik niet en ik weet niet zeker of het in de film of het boek staat (ze kregen zeker niet te horen over de achtergrond van elke bestelling). Maar het is lang geleden dat ik de film heb gezien en het boek niet heb gelezen, dus misschien weet iemand meer.
Duitsland en Italië hadden troepen in Noord-Afrika. Het leveren van die troepen vereiste scheepvaart. Zonder iets om de Royal Navy bezig te houden, zouden de Britten gewoon de havens hebben geblokkeerd en de hele Afrika-campagne hebben gewurgd. De gemakkelijkste manier om de RN bezig te houden was om onderzeeërs de Middellandse Zee in te krijgen (aangezien er geen sprake was van kapitaalschepen en de Italiaanse marine een [koninklijk pak slaag bij Taranto] had gekregen (https://en.wikipedia.org/wiki/ Battle_of_Taranto)).
Een antwoord:
#1
+16
iandotkelly
2011-12-09 21:28:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De Middellandse Zee was vanaf 1941 een gebied onder controle van de geallieerden, waarbij de Italiaanse marine grote verliezen leed en de geallieerden Gibraltar controleerden als de 'poort'. De Duitsers stuurden ondanks de risico's 62 U-boten de Middellandse Zee in om de overweldigende controle die de geallieerden daar hadden te beperken.

Het was echter een zeer risicovolle arena voor de U-boten, rustiger water, geallieerd luchtdekking met radar, en ze moesten voorbij Gibraltar komen. Geen enkele U-boten zijn ooit teruggekeerd van de Middellandse Zee.

Het was geen universeel populair beleid in het Duitse leger, Donitz (commandant van de onderzeese vloot voordat hij werd verheven tot Grand Admiral) vond het een verspilling van middelen aangezien elke U-boot die naar de Middellandse Zee werd gestuurd, nooit meer beschikbaar was in de Atlantische Oceaan.

Dus dat is gebaseerd op de realiteit van normale militaire waanzin. Bedankt voor het antwoord en de geschiedenisles.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...