Vraag:
Maakt het produceren van blauwe meth Walter tot een scheikundig genie?
eYe
2016-02-02 19:58:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Breaking Bad produceerde een middelbare schoolleraar Walter White 99,9% zuiver blauwe kristal methamfetamine. Is dat iets waar alleen een echt genie toe in staat is of is een getalenteerde / gemiddelde scheikundeleraar op de middelbare school daartoe in staat?

Voor zover ik me herinner, kozen de producenten ervoor om een ​​blauw product te gebruiken om zich te onderscheiden van echte meth.
@JackBauer Jesse moet een of ander talent in scheikunde hebben gehad, dus hij kon het 96% -punt bereiken. Het was niet gemakkelijk, zoals aangetoond door Todd. Of misschien moeten we dat beschouwen als dramatisering.
Ik zou zeggen dat Jesse een goede leerling was en geduld had als dat nodig was, denk maar aan zijn houtwerk.
@eYe Dit zou een goede vraag zijn voor *** chemistry.stackexchange.com ***.
@cst1992 Hé, ik begrijp je niet. De vraag is of meth een chemisch genie impliceert. Jesse maakt meth, maar is geen scheikundig genie. Ik betwijfel of hij scheikundige concepten snel zou kunnen oppikken als hij ze op school of op (juridisch) werk zou leren. Jesse is misschien een meth-kookgenie, maar geen chemie-genie. Zeggen dat Jesse een scheikunde-genie is, is om die reden hetzelfde als zeggen dat Warren Buffett een wiskundig genie is.
@JackBauer Het is mogelijk om bekwaam te zijn in een bepaalde taak zonder kennis te hebben van het hele veld. De man die als voorman in het bedrijf van mijn vader werkt, is de beste in wat hij doet, maar gek genoeg heeft hij geen opleiding die verder gaat dan de essentie, en zeker niet een graad in werktuigbouwkunde (of helemaal geen graad). Hij heeft gewoon de ervaring en training.
Nogmaals, verwarring niet goed zijn in repetitieve taken en goed zijn in het begrijpen van complexe concepten die niet intuïtief zijn voor een gemiddeld brein.
@tjt263 Er zijn gerelateerde vragen gesteld over chemie.SE (zie mijn antwoord voor een link naar een van hen).
@JackBauer Het is de zaak van Jesse. Het is natuurlijk gedramatiseerd, maar niet ongelooflijk.
@cst1992 Mijn eerste opmerking is verwijderd. Sorry als ik dat deed :( Ik denk niet dat ik de context van onze discussie begrijp. Maar als ik dat wel doe, zeg je dan dat Jesse een scheikundig genie is? Ik denk echt niet dat hij dat is. Hij is geweldig in het maken van meth, nee twijfel. Maar meth maken is niet echt "chemie". Vergelijking: Mike Ross is een wetgenie. Zeggen dat Jesse een "chemie-genie" is, omdat het maken van meth lijkt veel op zeggen dat als je goed bent in aandelen, je een "wiskundig genie" bent .
Nee, hij is geen chemie-genie, zoals gezegd door Benicio Fuentes (de kartelmeesterchemicus) en hijzelf (wanneer hij niet in staat is om het fenylazijnzuur te maken, wat mogelijk is voor een tweedejaars scheikundestudent). Hij is net goed geworden in het maken van meth, want hij is getraind door Walt en is bedreven in het gebruik van Walts formule.
Vijf antwoorden:
#1
+36
Andrew Martin
2016-02-02 20:27:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om dit te beantwoorden, moeten we kijken hoe nauwkeurig Breaking Bad 's weergave van koken eigenlijk is. De show was gebaseerd op Donna Nelson, een professor scheikunde aan de Universiteit van Oklahoma. Ze was de wetenschapsadviseur en gaf input aan de makers van de show. Ze vertelde NPR:

Weet je, er zijn meerdere manieren om meth te maken. En dus, hoewel zijn scènes zeer nauwkeurig zijn, zal hij min of meer (onverstaanbare) delen van verschillende syntheses samenvoegen, zodat je, als je gewoon de ene synthese volgt zoals die wordt gepresenteerd, niet met methamfetamine uitkomt.

Met andere woorden, het proces Breaking Bad laat zien dat is nauwkeurig is, maar is gewijzigd of verduisterd in sommige belangrijke gebieden zodat dit niet kan worden gevolgd door wannabe meth kookt.

Dus nu, wie zou het eigenlijk kunnen produceren, in de echte wereld.

Vice heeft een zeer diepgaand artikel met Jason Wallach , een echte chemicus die meer dan zeven jaar organische chemie heeft gestudeerd. Hij stelt:

Als het gaat om het maken van meth, moet het verschil tussen koken en synthese worden erkend. Op dezelfde manier kan iedereen leren hoe je een luxe maaltijd moet bereiden, kan iedereen meth leren koken, ongeacht de scheikundeopleiding - meth koken is misschien net iets explosiever. In feite kan meth koken extreem gevaarlijk omdat een gebrek aan chemische kennis de kok (en iemand anders in de buurt) een ernstig risico op letsel met zich meebrengt. Zoals Gus 'assistent Victor in "Box Cutter" (S.4E.1) zegt: "Het heet een kok, want alles komt neer op het volgen van een recept."

Hij merkt echter ook op :

Dit zijn belangrijke punten waar iemand die alleen een recept volgt, misschien niet mee om kan gaan. Een bekwame scheikundige als Walt begrijpt de scheikunde waardoor hij de synthese naar behoefte kan veranderen of aanpassen.

Dus op uw vraag:
Maakt het produceren van blue meth Walter tot een scheikundig genie?
Het antwoord lijkt nee te zijn , het maakt hem nog geen genie.

Nog een Een voorbeeld van dit feit is te zien in dit artikel in Daily Mirror, waarin een slimme universiteitsprofessor zijn studenten een Breaking Bad -examen voor scheikunde laat zien om uit te leggen hoe meth werd gesynthetiseerd .

Dus uiteindelijk lijken twee dingen waarschijnlijk:
1. Het creëren van meth maakt iemand nog niet tot een scheikundig genie.
2. Het volgen van een recept vereist zelfs geen scheikunde kwalificaties of kennis - het is maakt het alleen maar gevaarlijker omdat gewone veiligheidsprocedures misschien over het hoofd worden gezien.

Hoewel ik hoop dat dit de titel van uw vraag beantwoordt, stelde u in de body van uw vraag iets anders:

Zou er een genie voor nodig zijn om 99,9% pure meth te produceren?

Welnu, het antwoord daarop is misschien wel nee, gebaseerd op het feit vrij recentelijk werd 99% proof meth gevonden . In 2013 werd gemeld dat vijf mannen die betrokken waren bij een Noord-Koreaanse drugsring, voor meer dan 99% pure meth hadden geproduceerd. Dit werd gepubliceerd door Al Jazeera, die opmerkte:

Die crystal meth werd later in beslag genomen door de politie, getest en voor meer dan 99 procent zuiver bevonden - zuiverder dan de beruchte meth van hoge kwaliteit, gekookt door Walter White, de fictieve leraar die drugsbaron werd in de populaire tv-serie 'Breaking Bad'.

Business Insider vroeg zich af hoe dit mogelijk was en suggereerde:

Een van de redenen waarom Noord-Korea zo goed kan zijn in het produceren ervan, is de fysieke noodzaak. Het Hermit Kingdom is notoir geïsoleerd van elke vorm van officiële handel en is vol met hongersnood en ziekte.

“Het lijkt erop dat [meth-gebruik] zeer wijdverspreid is in Noord-Korea. Het werd niet gezien als een illegale drug, maar meer als een soort medicijn '', zegt Isaac Stone Fish, associate editor bij de Foreign Beleid, vertelde Al Jazeera. "Het is ook een eetlustremmer in een land waar ondervoeding veel voorkomt."

Hoewel Noord-Korea historisch gezien een zeer geheimzinnig land is, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze een Nobelprijs hebben winnende chemici die zich in het land verstoppen, gezien hun gebrek aan toegang tot zo veel van de informatie die de rest van de wereld heeft.

Daarom zou ik concluderen dat u hoeft geen genie te zijn om dit niveau van perfectie in meth te produceren .

Bewerken:

Opmerking: Walter White is duidelijk een genie, en dit wordt aangetoond in het universum bij een aantal gelegenheden (niet in de laatste plaats door zijn Nobelprijswinst). Hoewel hij een genie is, geloof ik dat het bewijs buiten het universum aantoont dat er geen vereist een genie is om te doen wat hij deed.

Bijvoorbeeld, verschillende bronnen (zoals zoals hier en hier) merk op dat de formule die hij volgt, in feite minder dan 50% pure meth zou produceren. Natuurlijk wordt in de realiteit van de show overgebracht dat zijn technieken ongelooflijk zijn en resulteren in de prachtige blauwe meth die we zien. In werkelijkheid zou 99% meth niet eens blauw zijn, zoals de twee artikelen hierboven verwijzen.

Ik ben het op beide punten oneens. (1) Walter was een scheikundig genie, niet omdat hij het recept voor meth volgde, maar omdat hij het recept had gemaakt. Alleen het genie kan dat doen. (2) Met NK hebben ze misschien geen Nobelprijswinnaars, maar ze hebben veel mensen die in principe elke combinatie proberen. Het is hetzelfde met hun hacking - ze hebben niet de grootste computergeesten ter wereld die hun hacks bedenken, ze stoppen er gewoon een absurd grote hoeveelheid middelen in in verhouding tot wat ze hebben.
@DavidGrinberg: Ik weet niet zeker of je het niet met me eens bent. Ik was het eens met punt 1 dat iedereen kan koken, en dat is wat de vraag werd gesteld ("maakt het produceren van blauwe meth van Walter een scheikundig genie"). Koken maakt hem dus geen genie. Zijn eigen "variaties" maken hem in het universum tot een genie - maar dat was niet de vraag. En voor punt 2: hoewel ze meerdere combinaties proberen, zijn ze nog geen genieën, net zoals een kruiswoordpuzzeloplosser die elke mogelijke combinatie van woorden probeert, geen genie is - alleen een brute krachtpatser.
Ik zal mijn antwoord aanpassen om punt 1 duidelijker te maken.
Noord-Korea heeft internet, en [sommige mensen krijgen eigenlijk onbeperkte toegang] (http://www.telegraph.co.uk/technology/11309882/Internet-in-North-Korea-everything-you-need-to-know .html). Enkele van de beste en slimste (en loyale) studenten gaan ook in het buitenland studeren. Hoewel deze regels slechts van toepassing zijn op een kleine minderheid, is het redelijk om aan te nemen dat zij een klein aantal bekwame chemici en andere wetenschappers hebben die toegang hebben tot nuttige informatie van buiten hun land.
@Snowman: Dat is eerlijk, en misschien ben ik te vernederend voor hen. Maar mijn punt is: ik denk niet dat er * nobelprijswinnende chemici * nodig zijn om dit te bereiken.
@AndrewMartin Ik ben het ermee eens, wat in overeenstemming is met uw punt dat u geen genie of chemicus op Nobelniveau hoeft te zijn, alleen slim. Dus ik probeer eigenlijk te zeggen dat ik het eens ben met je antwoord, zelfs als ik een detail aan het muggenziften ben.
@Snowman: Ha! Dank je wel :) en muggenziften vind ik prima.
Ik ben geen geniale chemicus, maar is 99,9% puur niet zuiverder dan 99% puur?
@stannius: Dat is zo, maar ik heb dat opzettelijk genegeerd, aangezien de hoogste zuiverheid die Walt ooit kookt eigenlijk 99,1% is. Ik weet niet zeker waar het cijfer van 99,9% vandaan kwam, maar het is geen canon.
Is het in wezen een genie om het te _doen_? Nee. Is Walter een genie om het voor elkaar te krijgen? _Ja_
Ik zou op mijn hoede zijn voor elke norm die "Nobelprijswinnen" gelijkstelt aan "genie". Hoewel het waarschijnlijk waar is dat de meeste Nobelprijswinnaars als genieën worden beschouwd, is het absoluut niet zo dat alle genieën Nobelprijzen hebben gewonnen of ooit zullen winnen. Er zijn er tenslotte maar 5 per jaar, en veel wetenschappers doen niet eens mee. Om politieke redenen zou dit vrijwel zeker het geval zijn voor Noord-Koreaanse wetenschappers. (En als hun specialiteit de productie van crystal meth is, zullen ze waarschijnlijk niet in aanmerking worden genomen, hoe slim ze ook zijn ...)
@DarrelHoffman: Dat is een goed punt, dank je.
Het gedoe over Noord-Korea en vondsten van pure meth zijn niet relevant. Meth is geen complexe chemische stof en met de juiste ingrediënten en apparatuur gemakkelijk te maken volgens farmaceutische normen (> 99% zuiver). Street meth is niet omdat het is gemaakt door amateurs met dubieuze grondstoffen en onbetrouwbare apparatuur.
Waar denk je dat N.K. krijgt dat allemaal Sudafed? Is dit weer een van de activiteiten van A.Q. Khan?
#2
+32
matt_black
2016-02-02 21:02:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Elke bekwame chemicus zou het kunnen doen, maar er zijn er niet zo veel in de branche

Er zijn een paar problemen met de manier waarop de show de meth-synthese afbeeldde. Een daarvan is dat pure meth niet blauw is en dat geen van de routes die door White en Pinkman-geneesmiddelen worden gebruikt, blauwe onzuiverheden creëren. De kleur is dus slechts een plotapparaat om te benadrukken dat hun product bijzonder goed is in vergelijking met de algemeen verkrijgbare meth op de zwarte markt.

Wat hier van belang is, is het feit dat de meeste meth erg onzuiver is, aangezien het wordt slecht geproduceerd door amateurs. Walter White neemt een ongebruikelijk niveau van professionaliteit (maar niet geniaal) aan bij het proces om een ​​beter product te creëren. Hij doet dit omdat hij de kans inziet om het beter te doen dan de slordige amateurs die hij in het achterafstraatje ziet tijdens de drugsinval van zijn schoonmoeder; hij is ook met enige professionele trots bezig het proces goed te doen.

Chemisch gezien is meth niet zo moeilijk te maken. Het kan echter moeilijk zijn om te maken zonder betrapt te worden, gezien de beperkingen die de autoriteiten stellen aan de benodigde grondstoffen. White is meerdere keren slim in het vinden van manieren om deze problemen te omzeilen op basis van zijn kennis van scheikunde.

Meth is ook moeilijk veilig te maken, aangezien veel van de ingrediënten giftig, bijtend of ontvlambaar zijn (afhankelijk van de specifieke route). nogmaals, dit zijn problemen waar bekwame chemici elke dag mee te maken hebben, dus er is geen genialiteit vereist.

Een ander probleem waarbij enige vindingrijkheid nuttig is, is verhulling . Sommige van de reacties (zoals de eerste die in de show werd gebruikt) creëren veel zichtbare en vervelende bijproducten (zoals de vervelende dampen die uit het busje komen in de eerste paar afleveringen). Dit is de reden waarom amateur-meth-koks het beste werken op plaatsen waar het mogelijk is ver weg te zijn van observatie. In latere afleveringen gebruikt White zijn kennis van chemische apparatuur om laboratoria te ontwerpen waar er weinig extern bewijs van zijn activiteit is. Nogmaals, dit is basale synthetische chemie en geen kennis op geniaal niveau.

Een ander probleem met de zuiverheid die de show noemt maar verdoezelt, is dat het actieve ingrediënt in meth chiraal em is. > (wat betekent dat het molecuul in twee spiegelbeeldige vormen bestaat) maar de meeste syntheses creëren een mengsel van beide spiegelbeelden waarvan er slechts één actief is. White weet dit zoals hij het in één aflevering noemt, maar de show laat nooit iets zien dat oplost hoe hij het pure spiegelbeeld-actieve product krijgt. Dit is het onderwerp geweest van speculatie over chemie.SE in deze vraag: https://chemistry.stackexchange.com/questions/7489/how-does-walter-white-make-pure-crystal-meth-using- een-niet-stereospecifieke-reactie

Wat het antwoord ook is, White hoeft geen genie te zijn, alleen een bekwame, zorgvuldige chemicus. Wat betreft hoe hij zijn kennis omzet in een succesvol (illegaal) bedrijf, misschien vereist dat een of ander duister genie, vooral wanneer hij zich van zijn vijanden moet ontdoen.

Ik weet niet zeker of "zwager" bedoeld was, maar ik vind het leuk.
@Namfuak Freudiaanse slip misschien? Het was een typfout, maar misschien laat ik het ook staan ​​zoals ik het graag heb.
Dit is een geweldige analyse, ik vind het leuk. Mooi hoor!
Gale ontwierp het superlab voor wasgoed, inclusief het / de rookafvoersysteem (s).
#3
+12
Johnny Bones
2016-02-02 20:07:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als Gale het niet zou kunnen reproduceren, zou ik zeggen dat het niet iets is waar je "gemiddelde" middelbare schoolleraar toe in staat was. Dat maakt hem geen genie, hoewel hij in 1985 wel heeft bijgedragen aan het winnen van een Nobelprijs voor scheikunde, en zijn voormalige bedrijf Gray Matter Technologies (ik kan geen informatie vinden over wat ze feitelijk deden) werd genomineerd voor een Nobelprijs in 2008. Het is dus veilig om te zeggen dat hij verre van gemiddeld is.

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_White_(Breaking_Bad) http://breakingbad.wikia.com/wiki/Gray_Matter_Technologies

Gebaseerd op de Scientific America on Walt's wall, maakte Gray Matter doorbraken in Molecular Switches.
#4
+9
Mike.C.Ford
2016-02-02 20:24:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In een van de afleveringen wordt erop gewezen dat Walt een bijzonder bekwame chemicus is met een specialisatie in röntgenkristallografie. Dit betekent dat hoewel hij zeer goed geïnformeerd was over scheikunde in het algemeen, zijn specifieke studiegebied zich precies richtte op wat hem zou helpen om bijzonder pure crystal meth te maken.

Het feit dat het blauw was, was gewoon een bijwerking van de specifieke ingrediënten en methoden die Walt gebruikte om de meth te maken. Het was oorspronkelijk wit toen hij het begon te maken en het gebruik van gemalen Sudofed als een van de ingrediënten, maar door over te schakelen naar het pure basisingrediënt werd het blauw.

Bovendien, zelfs met de beste ingrediënten en apparatuur wanneer hij begon met Gus te werken, Walt begon niet met het creëren van zo'n puur product. Het was op dit moment ongeveer 97% -98% (kan me niet precies herinneren) puur. Waarschijnlijk gebruikte hij zijn expertise om zijn techniek te verbeteren en geleidelijk een beter product te creëren.

Gezien het feit dat de show laat zien dat veel mensen crystal meth maken zonder veel expertise (zoals Jesse in de eerste aflevering, die was voortijdig schoolverlaten) Ik vermoed dat andere scheikundeleraren op de middelbare school een beter product hadden kunnen maken dan het meeste dat op straat werd verkocht.

Maar nu Walt zich in het veld had gespecialiseerd studie vereist, naast de zeer hoge intelligentie die hem in staat stelde een drugsimperium op te bouwen zonder betrapt te worden, en de ervaring van meer dan een jaar meth koken, zouden er maar heel weinig andere mensen zijn geweest die het vermogen hadden om crystal meth te maken tot zo'n hoge kwaliteit.

Ik denk niet dat er ergens in de serie wordt gezegd dat Walt's meth minder dan 99% puur is. Dat van Jesse en Gale is 96%, maar dat van Walt is nooit lager dan het oorspronkelijk was.
#5
  0
Jack Bauer
2016-02-04 10:10:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je vraag is of het feit dat Walter White blue meth produceert, voldoende is om te concluderen dat hij een scheikundig genie is. Mijn antwoord is een tegenvoorbeeld. Jesse Pinkman produceert blauwe meth. Hij is echter geen scheikundig genie. Hieruit volgt niet dat het produceren van blauwe meth iemand een scheikundig genie maakt.

Definieer wat je bedoelt met "genie". Van wat ik eerder heb geleerd, betekent 'genie', 'slim' of 'intelligent' zijn, dingen snel leren.

Ik betwijfel of Jesse in staat zou zijn om scheikundige concepten snel op te pikken als hij ze zou leren op school of op (juridisch) werk, maar als hij naar de afkickkliniek ging, wie weet wat zijn potentieel is? Zijn jongere broer lijkt slim, dus als intelligentie erfelijk is, kan Jesse slim zijn en ook slim in scheikunde.

Als we nu zouden zeggen dat Jesse een meth-kookgenie is, maakt hem een ​​scheikundig genie, dat lijkt veel op zeggen dat iemand die een genie is op de aandelenmarkt een wiskundig genie is.

Waarom? Dit heeft te maken met de aard van wiskunde en scheikunde. Dit zijn geen dingen die je gewoon tijdens het werk kunt leren, hoe slim je ook bent. Je hebt een opleiding nodig (maar niet per se een diploma natuurlijk).

Mike Ross is een genie in de rechten, ondanks dat hij geen opleiding (of diploma) heeft genoten, omdat rechten iets is dat je gewoon op het werk kunt leren, als je dat bent slim genoeg.

Natuurlijk moet je ook definiëren wat je bedoelt met "wiskunde", "scheikunde", "wet", "wiskunde-genie", "scheikunde-genie", "wetgenie" enzovoort .

Dit antwoord is hoogst off-topic, we bespreken of Walter een genie is of niet. Walter wordt hier niet eens genoemd.
@eYe Ik heb mijn antwoord bewerkt.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...