Vraag:
Hoe is het openingscitaat uit film Apocalypto gerelateerd aan de film?
Nalaka526
2011-12-09 16:39:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voordat de film "Apocalypto" wordt gestart, wordt het citaat getoond:

Een grote beschaving wordt pas van buitenaf veroverd als ze zichzelf van binnenuit heeft vernietigd. - Will Durant

Hoe is het gerelateerd aan de film zelf?

Zeven antwoorden:
#1
+14
5StringRyan
2011-12-09 23:23:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Welnu, ik geloof dat dit wordt toegeschreven aan veel van de grote beschavingen die van binnenuit vervallen en die hebben bijgedragen aan de uiteindelijke val van die beschaving. Er is veel bewijs dat het Maya-rijk op instorten stond voordat de Spanjaarden kwamen (als gevolg van hongersnood, overbevolking in bepaalde steden, gevechten tussen sociale klassen, enz.). Je kunt veel van deze factoren door de hele film heen zien, om nog maar te zwijgen van het feitelijk "oogsten" van mensen die worden gebruikt voor offers waarvan veel "spirituele leiders" dachten dat ze in deze situaties konden helpen.

Echt, het Maya-"imperium" was nooit echt zo, aangezien de Maya-beschaving neigde naar een aantal afzonderlijke staten in plaats van het centraliseren van autoriteit of controle, en in ieder geval grotendeels was gevallen eeuwen voordat de Spanjaarden arriveerden (hoewel de Spanjaarden de weinige veroverden resterende Maya-steden vertrokken toen ze daar aankwamen). U denkt waarschijnlijk aan het Azteekse rijk, dat echt keizerlijk was, en ook veel belangrijker dan de overblijfselen van de Maya's. (Hoewel beide beschavingen natuurlijk nooit echt zijn beëindigd, en beide cultureel en taalkundig blijven bestaan.)
#2
+1
chewingonmushrooms
2014-10-10 23:02:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hmmm nou, beschaving zou niet de stam definiëren waarin Jaguar Paw leefde, maar eerder de veroverende Maya's met tempels, offers, gedwongen slavernij en sportmoorden. Met andere woorden, er waren twee kanten van de inboorlingen die in de film worden getoond, de typen jager-verzamelaars en het beschavingstype van de stadstaat. De ene was altruïstisch, familie, mythologisch en werd geleid door oudsten en sjamanen. De andere was hiërarchisch, agrarisch en stond aan het hoofd van 'gezalfden (koningen, keizers enz.) En religieuze priesters (degenen die bovenaan de tempel stonden en harten uitsneden).

Dus in wezen is het zo een weerspiegeling van het oorspronkelijke en het 'beschaafde'. De ene is grootschalig en de ander kleinschalig. Het citaat is dus relevant voor de stad, wat een weerspiegeling is van wat de Spanjaarden uiteindelijk zelf deden, alleen op een hoger en geavanceerde schaal.

#3
+1
harold
2016-01-12 21:27:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb het citaat altijd geïnterpreteerd als verwijzend naar de Maya's zelf, de grote beschaving. Omdat de Maya's al in verval waren toen de Spanjaarden arriveerden - de meeste van hun steden waren verlaten -, passen de citaten meer bij de Azteken of Inca's, die feitelijk van buitenaf werden veroverd door de Spanjaarden. De kleine stam in de film, welk dorp is vernietigd, is beslist geen grote beschaving.

We weten ook dat de Azteken en Inca grote interne problemen hadden. Ik denk niet dat het een citaat is dat het slachtoffer de schuld geeft. Alleen omdat een grote beschaving zwak is van binnenuit, geeft dat je niet het recht om het van buitenaf te vernietigen. Ik vind het citaat mooi, ook al past het niet altijd in alle gevallen van de geschiedenis.

#4
  0
betweter
2015-09-24 17:53:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het begint met een primitieve stam die niettemin behoorlijk handige boobytraps heeft gemaakt. Ze denken dat ze behoorlijk geëvolueerd zijn, maar toch kiezen ze een stamlid uit en vallen hem lastig. Het is niets onmenselijks, maar het is niet juist, maatschappelijk gezien. Lage beschaving met kleine problemen. Deze stam wordt ingehaald door een beschaving die veel verder is geëvolueerd dan de primitieve stam kon doorgronden toen ze dachten dat ze de top van de evolutionaire hiërarchie waren. Deze veel grotere beschaving is al duidelijker gebrekkig. De film eindigt met de aankomst van de conquistadores. De hoog ontwikkelde inboorlingen gaan erachter komen dat ze ook niet bovenaan de piramide staan. Ik voel dat het citaat een waarschuwing is voor de kijker: we beschouwen onszelf graag als de meest ontwikkelde beschaving, maar het lijkt uit elkaar te vallen. Buitenaardse wezens komen eraan.

#5
  0
Daron
2016-06-06 03:58:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb tien jaar de Maya-cultuur gestudeerd. Het ontbreken van een sterke eenheid, de komst van de Spanjaarden en ziekte speelden allemaal een rol bij de ondergang van de Maya's. Ik ben van mening dat de belangrijkste reden voor de ineenstorting van het Maya-rijk de schaarse hoeveelheid water was gedurende de laatste decennia. Dit werd veroorzaakt door het uitgraven van bomen om tempels te bouwen. Geen bomen minder regen. Geen regenval, geen overleving. Ironisch genoeg wordt in de film een ​​boom omgehakt die er bijna op valt voor de aankomst bij de Maya-tempel. Helaas gebeurde dit veel te vaak in dat gebied in deze beschaving.

Kun je proberen dat op de een of andere manier in verband te brengen met de vraag?
Kunt u de conceptverklaring met aanvaardbare bronnen ondersteunen?
#6
  0
user40929
2016-09-07 22:57:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naar mijn mening betekent dit dat interne strijd en gebrek aan samenhang de reden is waarom rijken verloren gaan. Chanakya zei: "De reden voor het verlies van een rijk is altijd van binnenuit". Het is zeker van toepassing op India dat werd veroverd door de Britten en de Sovjet-Unie wier eigen interne verdeeldheid de reden was van hun ondergang.

#7
-2
Chicano Lit Teacher
2014-09-24 23:09:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is een manier om de Maya's in feite de schuld te geven van wat de Spanjaarden hen later hebben aangedaan toen ze alle inheemse populaties binnenvielen en vernietigden. Het is een citaat dat het slachtoffer de schuld geeft.

Oh, en de Maya's hebben geen mensen geoogst om te offeren. Dat waren de Azteken, en het was niet zo grootschalig.

"Het is een quote die het slachtoffer de schuld geeft." Wat? ** Wat?!? ** Een sterke, gezonde beschaving wordt niet zomaar overgenomen. Elke grote beschaving die de mensheid kent, is pas gevallen nadat interne strijd haar verzwakte. Dit is een historisch feit.
Dit antwoord zou ondersteunende documentatie moeten hebben.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...