Vraag:
Hoe evolueren de verschillen tussen de replicanten en Deckard in Blade Runner?
phwd
2011-12-02 12:52:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Blade Runner vindt replicatiedetectie plaats via het vermogen / onvermogen van het onderwerp om geavanceerde emoties te tonen. Maar aan het begin van de film begint Deckard even emotieloos als de replicanten.

Hoe evolueren de verschillen tussen Deckard en de replicanten (met name Roy en Rachel) in de hele film?

Drie antwoorden:
#1
+24
Mormegil
2011-12-02 20:35:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eigenlijk is de film nogal dubbelzinnig over de vraag of Deckard eigenlijk een mens of een replicant is, Ridley Scott beschouwt hem als een replicant, terwijl Harrison Ford gelooft dat hij een mens is. Hoewel Deckard steeds meer emoties laat zien naarmate de film vordert, geldt hetzelfde voor de andere replicanten.

De dubbelzinnigheid is IMHO, inderdaad een belangrijk onderdeel van het punt van de film (en de originele roman ) - wat is het verschil tussen mensen en machines. En (een hardnekkig thema in de werken van PKDick) hoe kun je er zeker van zijn dat jij in feite een mens bent en geen machine?

Zie ook: Deckard: mens of replicant?

Niet alleen dat, maar Hampton Fancher (de hoofdschrijver van zowel _Blade Runner_ als _Blade Runner 2049_) [gelooft dat Deckard niet-replicant is] (https://scifi.stackexchange.com/a/171553/21267).
#2
+12
iandotkelly
2011-12-02 20:45:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De roman is minder subtiel over het stellen van de vraag wie een android is of niet. In de roman gaat Deckard een androïde met pensioen die om hulp belt voordat hij wordt vermoord. De politie die komt opdagen, komt van een 'schaduw'-politie-afdeling die bijna allemaal androïden zelf onder dekking leven. Deckard ontsnapt met een blade-runner die werkt met deze neppolitie die niet besefte dat hij met androïden werkte en misschien zelfs 'met pensioen' ging. Deckard en de tweede blade runner discussiëren over wie een androïde is en wie een mens is, en wie de 'test' moet doen. Om de verwarring nog groter te maken, hebben ze allebei verschillende tests die ze gebruiken. De roman had Rachel al geïntroduceerd, de androïde die dacht dat ze Tyrrel's nichtje was, om de basis te leggen voor androïden die niet weten dat ze geen mens zijn. Bovendien is er door het hele boek een belangrijke verhaallijn over zijn elektrische schaap en of hij empathie ontbeerde door geen echt huisdier te kopen.

De film bevat niet veel van de plotelementen uit de roman, maar het introduceert subtieler de vraag of Decker een android is of niet. Het laat de kijker met veel meer open vragen en is daardoor een uitstekend maar ander verhaal.

#3
+7
Mnementh
2011-12-02 19:15:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat dat het boek moet doen, de film past zich aan. In Do Androids Dream of Electric Sheep? lijken alle mensen een beetje op zombies, ze willen alleen maar weg van de aarde of een vreemde religie volgen zoals Deckards vrouw dat doet. In een scène in het boek vermoedt een andere Blade Runner dat Deckard een replicant is en doet een test met hem. Ik denk dat Philip K. Dick wilde laten zien dat het verschil tussen mensen en machines niet zo groot is, zoals we denken.

In de film lijkt Ridley Scott een iets ander punt te maken. Voor mij zei de film dat androïden in staat zijn tot dezelfde emoties en empathie als mensen, als ze die ontwikkelen (zo stelt de theorie dat de mensheid is ontwikkeld). Deckard maakt net als Rachel en Roy vorderingen tot de mensheid, hoewel ze verschillende richtingen uitgaan.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...